vrouw krant

Nieuws

Hago Next in Nieuwsuur

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
Nederland telt zo'n 100.00 'werkende armen'. Mensen die soms meer dan fulltime werken, maar niet genoeg verdienen om rond te komen. Vaak voelen ze zich door hun werkgever respectloos behandeld. Zoals de schoonmakers, die vandaag de straat op gingen. Een enkel bedrijf doet het anders, niet alleen vanuit fatsoen, maar ook vvanuit het bedrijfsbelang. Nieuwsuur zoekt vanavond zo'n bedrijf op: Hago Next.

Hago Next

'Hago Next: een nieuwe norm in schoonmaak', is de leus op hun website. Het bedrijf startte in 2011 met drie klanten en heeft er inmiddels elf. Hago Next staat voor een persoonlijke manier van schoonmaken: schoonmakers werken gewoon overdag, zijn onderdeel van het team en maken schoon in overleg met de medewerkers. Goed voor mensen, goed voor het milieu en gericht op de klant.

Goed voor de economie
Niet alleen Hago Next gelooft in hun eigen concept. Ook econoom Arnoud Boot en schrijver Will Tinnemans vinden dat de Hago Next-aanpak uiteindelijk zelfs beter is voor de economie. De waarde van een bedrijf wordt immers niet alleen bepaald door omzet, maar ook door de onderlinge samenhang tussen de werknemers. Is die goed, dan wordt het bedrijf beter. En dat is goed voor de economie.

Mars van respect
Maar de meeste schoonmakers werken niet in een bedrijf als Hago Next. Daarom zijn vandaag ongeveer 2500 tot 3000 schoonmakers begonnen aan een 'mars van respect' door de binnenstad van Rotterdam. Onder hen zijn ook de partijleiders Jolande Sap van GroenLinks, Emile Roemer van de SP en Job Cohen van de PvdA.

De actievoerders bieden onder meer een petitie aan op het stadhuis van Rotterdam. De schoonmakers voeren al drie weken actie voor een betere cao. Zij willen onder meer bij ziekte loondoorbetaling vanaf de eerste ziektedag, betere betaling en voldoende tijd om hun werk te doen. Veel schoonmakers klagen erover dat de werkdruk almaar toeneemt.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Nicole le Fever (Nicole.le.Fever@nos.nl) en Bart Kamphuis (Bart.Kamphuis@nos.nl)

Bron: http://nieuwsuur.nl/onderwerp/332119-schoonmaken-maar-dan-anders.html