19-5-2020

Corona maakt ook Ramadan anders

Faouzi werkt bij Hago Next. Ieder jaar heeft hij de discipline om een maand te vasten, tijdens Ramadan. 29 of 30 dagen lang leeft hij van zonsopgang tot zonsondergang zonder eten. Dit jaar is zijn vastenperiode heel anders dan in andere jaren. De impact van het coronavirus is ook voor Faouzi en andere Moslims erg groot.

“Normaal gesproken ga ik, als ik van mijn werk thuiskom, rusten en daarna maken mijn gezin en ik alles klaar voor het eten. Vaak gaan we ook gezellig op visite bij familie of kennissen. Tijdens Ramadan eten wij het liefst samen. Twee keer of drie keer per week ga ik naar de moskee. Dan neem ik voedselpakketten mee voor Iftar (de maaltijd na zonsondergang). Verschillende moskeeleden organiseren deze maaltijden voor mensen die daar behoefte aan hebben. Daarna bidden we (Tarawih) en ga ik terug naar huis.”

Dit jaar is anders, zoals voor iedereen. Door de maatregelen van de overheid is een bezoek aan de moskee uit den boze. Ook een gezamenlijk etentje met vrienden of kennissen moeten Moslims voorlopig uit hun hoofd zetten.

“Natuurlijk gaat gezondheid voor. Daar heeft iedereen begrip voor. Natuurlijk heb ik ook besloten om thuis te blijven en met mijn gezin te eten. Via WhatsApp praten we met oma en opa in plaats van op visite te gaan en we bidden thuis in plaats van in de moskee. Om toch te zorgen voor een Iftar voor iedereen, doneren we voedselpakketten die bij ons opgehaald en bezorgd worden, of doneren we geld aan de moskeeën die dan zelf voor voedselpakketten zorgen.”

“Aan het einde van de maand vieren wij het Suikerfeest. Dit doen we normaal ook samen, maar dit jaar alleen met mijn gezin. Iedereen moet voorlopig zoveel mogelijk thuis blijven. Dat doe je niet alleen voor je zelf maar ook voor de kwetsbare mensen. Samen houden we het coronavirus onder controle. Ik kan iedereen aanraden om vooral handen te blijven wassen met zeep. En nog vol te blijven houden.”

Deel dit artikel: