27-11-2019

Trashvoting; een schone vloer én studentinzichten

Voor de buitenwereld zijn we een schoonmaakbedrijf. Maar voor ons is het meer dan dat. Dagelijks experimenteren we, ontwikkelen we, monitoren, innoveren en leren we. In de blogserie Spotlight praten we je bij over de lopende pilots die Hago bezighouden. 

Het onderwerp van deze blog: door middel van afval tot nieuwe inzichten komen.

In het onderwijs blijft zwerfafval, met name in de kantines, een groot probleem. Dit probleem speelt ook bij het ROC van Amsterdam (ROCvA). In een gezamenlijke brainstorm zijn een aantal manieren besproken om dit probleem aan te pakken. Een van deze manieren is “Nudging”; een motivatietechniek waarbij mensen subtiel gestimuleerd worden om zich op een gewenste wijze te gedragen.

Samen met het ROCvA is er een Nudging Kalender opgesteld, deze bevat verschillende acties (nudges) welke gebruikt kunnen worden op verschillende ROCvA locaties. Een van deze nudges is het gebruik van Trashvoting.

 

Trashvoting: een installatie op maat om studenten en leerkrachten te stimuleren hun afval in de daarvoor bestemde afvalbak te gooien. De installatie bestaat uit twee transparante afvalbakken met daarbij een stelling of vraag. De vragen variëren van wie is je favoriete voetballer tot de keus van het broodje van de maand in de kantine. Je geeft antwoord op de vraag door je afval bijvoorbeeld in de ‘Frenkie’ of ‘Virgil’ koker te gooien. Door de vraag regelmatig aan te passen voorkom je verveling en blijft de aantrekkingskracht hoog. 

  

 

Tijdens de pilot bij het ROCvA werden de afvalbakken werden steeds voller, het zwerfafval verminderde in een razend tempo én het ROCvA is een hoop inzichten rijker. Daarmee heeft deze pilot zijn succes bewezen.

Volgens Aimen Ali (Praktijk Coach locatie College Zuid) zwerft er nog altijd wel wat afval, maar er zijn  een hoop scholieren die nu Trashvoting gebruiken in plaats van de vloer. De afgelopen tijd is de installatie niet alleen gebruikt voor voetbal gerelateerde vragen, maar heeft MBO College Zuid de afvalbak ook ingezet om een aantal van zijn dilemma’s via Trashvoting te laten beantwoorden. 

Trashvoting is zo ontwikkeld dat we deze snel op een van de andere locaties van ROC van Amsterdam neer kunnen zetten. Zo heeft het grootse impact en kan deze het hele jaar rouleren tussen de colleges.

Trashvoting ook iets voor jou? Of benieuwd welke pilots nog meer lopen? Stuur ons gerust een berichtje

Deel dit artikel: